Wat is een Faraday Box

De Recalma Faraday Box is een rechthoekige box die ontworpen is om elektromagnetische straling tegen te houden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld keyless autosleutels, bankpassen met NFC en gegevensdragers niet uit te lezen. 

Wie of wat is Faraday?

Micheal Faraday was een Engelse scheikundige die in de 19e eeuw verscheidende ontdekkingen heeft gedaan op het gebied van natuur- en scheikunde. Zo ontdekte hij in 1823 hoe hij het scheikundige element chloor vloeibaar kon maken en vond hij de rubberen luchtballon uit. Maar hetgeen waar hij het meest bekend mee is geworden is het zogenaamde Faraday Effect. Hierin toonde hij voor het eerst aan dat er een verband tussen licht, magnetisme en elektriciteit bestaat. In het algemeen ook wel bekend als elektromagnetische straling. 

Kooi van Faraday

De kooi van Faraday is de term voor een behuizing die gemaakt is van materialen die elektriciteit geleiden. Hierbij is de binnenkant en buitenkant gemaakt van dit geleidende materiaal waardoor straling niet tot de kooi kunnen doordringen. Zo'n ruimte wordt een elektromagnetische dode ruimte genoemd.

Een aantal moderne voorbeelden die als Kooi van Faraday worden gezien zijn:

  • MRI-scanner: De MRI-scanner staat in een ruimte die doormiddel van de Kooi van Faraday beschermd is waardoor er geen straling in of uit de ruimte kan.
  • Magnetrons: Deze apparaten bestaan uit een metalen kast die er voor zorgt dat er geen elektromagnetische straling naar buiten kan lekken. Hierdoor is het ook veilig om bij een magnetron te staan.

Recalma Faraday Box

De Recalma Faraday Box werkt net zoals de Kooi van Faraday. Doordat de box gemaakt is van materialen die geleiden kunnen er geen signalen de box binnen dringen. Denk hierbij aan criminelen die jouw autosleutels willen uitlezen of GPS signalen naar de telefoon, waardoor jij te volgen bent. In tegenstelling tot veel andere Faraday Boxen is de Recalma Faraday Box voorzien van een klik sluiting, waarbij anderen een magnetische sluiting hebben. Uit testen is gebleken dat de magnetische sluiting de bescherming verstoort waardoor er tóch signalen binnen de doos kunnen komen.